U bent hier: Alles over Fuerteventura / windmolens

top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Fuerteventura
Fuerteventura reisinformatie
Fuerteventura weer

Fuerteventura:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● eten en drinken
 ● fietsen
 ● insecten
 ● stranden
 ● uitgaan
 ● vakantie
 ● weer & klimaat
 ● windmolens
 ● winterzon

Bezienswaardigheden:
 ● alle bezienswaardigheden
 ● Ajuy
 ● Ecomuseum La Alcogida
 ● Faro de El Toston
 ● La Atalayita
 ● Oasis Park
 ● Parque Natural de Corralejo

Plaatsen:
 ● Antigua
 ● Betancuria
 ● Butihondo
 ● Caleta de Fuste
 ● Corralejo
 ● Costa Calma
 ● El Cotillo
 ● Esquinzo
 ● Gran Tarajal
 ● Jandia
 ● La Ampuyenta
 ● La Lajita
 ● La Oliva
 ● La Pared
 ● Lajares
 ● Las Playitas
 ● Morro Jable
 ● Nuevo Horizonte
 ● Pajara
 ● Pozo Negro
 ● Puerto de los Muertos
 ● Puerto del Rosario
 ● Salinas del Carmen
 ● Tarajalejo

Meer informatie over Fuerteventura:
 ● sites over Fuerteventura

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Alles over Fuerteventura: windmolens

Windmolens op Fuerteventura

Als je over het eiland Fuerteventura rijdt dan kan het niet mogelijk zijn dat de vele windmolens je niet opvallen. Je ziet de windmolens in alle soorten en maten. De mooiste zijn de traditionele windmolens die vooral gebruikt worden om ‘gofio’ te maken. Gofio was vroeger een belangrijk ingrediënt binnen de eenvoudige keuken van Fuerteventura. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterde tarwe. Het wordt daarna niet als brood gebakken maar kan gemengd met melk gegeten worden of gemengd met water en suiker. Gofio wordt ook gebruikt als proteïne leverend bindmiddel in soepen, stoofpotjes, ijs en sauzen.

Tiscamanita

Wie wil zien hoe de windmolens werken en hoe gofio gemaakt wordt die kan het beste de bezoekersmolen in Tiscamanita bezoeken. Het informatiecentrum dat daar gevestigd is leert je alles over windmolens en gofio. Als je geluk hebt kun je live zien hoe gofio gemaakt wordt. De vier wieken tellende windmolen bij het bezoekerscentrum laat men eens per week draaien. Dit wordt vlak van te voren bepaald, omdat men afhankelijk is van de wind. Hoewel de aanwezigheid van windmolens veroorzaakt is door de vaak aanwezige wind, is er geen garantie dat er voldoende wind staat. Men laat daarom het moment van draaien afhangen van de weersverwachtingen.

Naast de stenen windmolens met vier of zes wieken zie je op Fuerteventra ook een groot aantal kleine houten en metalen windmolens. Een mooie verzameling vind je in Tiscamanita. Als je het Centro de Interpretacion de los Molinos zuidwaarts passeert in westelijke richting, dan kom je uit op een smalle onverharde weg die leidt naar een gebied waar een aantal windmolens verspreid staan. Sta er niet van te kijken als je hier de enige toerist bent. De meesten kennen dit plekje niet. Als er voldoende wind staat wordt de stilte alleen maar doorbroken door het piepende draaien van de wieken.

Fuerteventura...  het zonnigste eiland van de Canarische Eilanden!