Sluiten

Welke badplaats op Fuerteventura?

Gepubliceerd op 22 december 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Welke badplaats op Fuerteventura?

Als je overweegt om een vakantie op Fuerteventura te boeken, dan zal er mogelijk de vraag oprijzen in welke plaats je het beste kunt gaan zitten. Welke badplaats of ander dorp is het meest geschikt voor jou? Soms is de keuze vrij gemakkelijk en ga je vooral voor een bepaalde accommodatie of leuke last minute aanbieding, waarbij het je niet zoveel uitmaakt waar je op Fuerteventura terechtkomt. Het feit dat je op deze pagina aan het lezen bent, is eerder een teken dat je het wel belangrijk vindt in wat voor soort (bad)plaats je jouw vakantie door gaat brengen. Eigenlijk zou deze vraag het begin moeten zijn van iedere zoektocht naar vakanties op Fuerteventura, want iedere plaats heeft zijn eigen karakter met de daarbij behorende voor- en nadelen.

Als je het aan de touroperators of reisagenten vraagt, dan moet je jezelf afvragen of je wel een eerlijk antwoord krijgt op deze vraag. Want hoe objectief ben je met je advies als je de vakanties waar het om gaat zelf verkoopt, dan ligt het op de loer om iets te adviseren wat je zelf aan te bieden hebt. En hoe goed kent die persoon Fuerteventura? Zijn ze er sowieso weleens geweest en zo ja, hebben ze het hele eiland gezien of alleen een selectie van de plaatsen en accommodaties die hun organisatie verkoopt?

Gelukkig zijn wij er, met onze kennis over en ervaring met Fuerteventura. Laat ons je een beetje op weg helpen bij het kiezen van de juiste vakantie. Die begint wat ons betreft met het vinden van een plekje dat aan jouw wensen en verwachtingen voldoet.

Esquinzo - Butihondo

Esquinzo - Butihondo

Het is niet de meest betoverende badplaats van Fuerteventura, maar Esquinzo – Butihondo heeft wel iets waarnaar redelijk wat mensen op zoek zijn: goede stranden die gunstig gelegen zijn. Wil je een vakantie in Esquinzo – Butihondo vieren? Weet dan dat je voor horeca en vertier vooral aangewezen zult zijn op de accommodatie waar je in verblijft. Dus goed de reviews lezen voor je iets boekt en overweeg om hier voor een all inclusive vakantie te kiezen.

✅ goede stranden
✅ gunstig geleden ten opzichte van de wind
✅ ligt in het zonnigere deel van Fuerteventura
❌ geen gezellige badplaats

info over Esquinzo - Butihondo

Caleta de Fuste

strand van Caleta de Fuste

Het centraal aan de oostkust gelegen Caleta de Fuste is een ware allemansvriend. Ook hier is geen sprake van een echt dorp met een authentieke kern, maar er is wel voldoende te beleven buiten de hotels en appartementen. De ligging van hoofdstrand Playa de Castillo is prima. Dankzij de beschutte ligging is het een prima strand voor gezinnen. De centrale ligging van Caleta de Fuste maakt deze bestemming perfect voor uitstapjes over het eiland.

✅ goed zandstrand met fijn zand
✅ centraal gelegen
✅ reistijd tot vliegveld minder dan 15 minuten
❌ geen authentiek dorp

info over Caleta de Fuste

Corralejo

strand van Corralejo

Het in het noordelijke puntje van Fuerteventura gelegen Corralejo is een van de drukstbezochte en meest toeristische plaatsen van het eiland. Hier barst het van de winkels, horeca en ander vertier. Je zou bijna denken dat Corralejo de ideale vakantiebestemming van Fuerteventura is. Toch heeft Corralejo ook een aantal minpunten. Zo is de wind hier nadrukkelijker aanwezig en heeft het strand van Corralejo zelf meer last van de getijden en het zeewier dat daardoor meegevoerd kan worden. Het nabijgelegen Parque Natural de Corralejo is daartegenover voorzien van de mooiste stranden van het eiland.

✅ je hebt hier alles
✅ grote keuze uit accommodaties
✅ nabijheid Parque Natural de Corralejo
🌬️ voelbare passaatwind
❌ grotere afstanden tot bezienswaardigheden

info over Corralejo

Costa Calma

Costa Calma

Ga je voor een strandvakantie naar Fuerteventura? Dan zou hoog op je verlanglijstje moeten staan. Het strand van Costa Calma behoort tot de mooiste stranden van Fuerteventura. De beschutte ligging van het strand in combinatie met de ligging in het zonnigere deel van het eiland zorgt ervoor dat er weinig plekken op Fuerteventura zoveel geschikte stranddagen per jaar kent als Costa Calma.

✅ een van de mooiste stranden van het eiland
✅ relatief zonnig weer
✅ vrij veel grotere hotels
❌ geen authentiek dorp met een echt centrum

info over Costa Calma

El Cotillo

El Cotillo

Het aan de noordwestelijke kust gelegen El Cotillo is een van de leukere dorpen van Fuerteventura. Opvallend is dat het publiek hier zeer gemengd is: van surfers die voor de golven en wind aan de noordelijke stranden komen tot aan vakantiegangers die komen zonnebaden en wat meer op kleinschaligheid en kwalitatief goede horeca ingesteld zijn. El Cotillo heeft eigenlijk voor ieder wat wils.

✅ karakter en sfeer
✅ heerlijke visrestaurants
✅ prima surfmogelijkheden
✅ heerlijke rustige baaitjes met fijn zandstrand
🌬️ op sommige plekken kan het flink waaien

info over El Cotillo

Gran Tarajal

Gran Tarajal

Gran Tarajal is een van de grotere plaatsen op Fuerteventura. Dankzij het grote zandstrand zie je een verschuiving van de economische activiteiten. Het toerisme begint een belangrijkere positie in te nemen. Opvallend is dat er een andere mix is dan in andere badplaatsen: in Gran Tarajal zie je meer locals die vanuit het binnenland een dagje naar het strand komen. Mede daardoor voelt Gran Tarajal authentieker aan dan een aantal andere badplaatsen.

✅ groot zandstrand
✅ wandelboulevard langs het strand
✅ een ‘echte’ plaats
✅ voldoende keuze uit horecagelegenheden
✅ strand op zuiden gericht, gunstig gelegen ten opzichte van de wind
❌ is minder gepolijst

info over Gran Tarajal

Jandia

Jandía

Het toeristische Jandia is voorzien van een van de grootste zandstranden van Fuerteventura. Dit zorgt ervoor dat de bebouwing van Jandia vooral bestaat uit accommodaties, aangevuld met wat horeca. De meeste hotels staan wat verder van de kustlijn af. Op plekken waar het strand wat breder is, kan het zo zijn dat je tien tot twintig minuten moet lopen voordat je aan het water bent.

✅ geweldig zandstrand
✅ in het warmste en zonnigste deel van Fuerteventura
✅ via wandelboulevard loop je zo door naar Morro Jable
✅ uitstekend strand voor kinderen
❌ geen echt dorp, maar vooral een vakantieoord

info over Jandia

Morro Jable

Van alle dorpen op Fuerteventura behoort Morro Jable tot onze favoriete plekjes op het eiland. Hier heb je alles wat je nodig hebt voor een goede zonvakantie: een uitstekend zandstrand, niet te veel stroming, geen last van de wind, leuke restaurants en in de basis een authentiek vissersdorp. Via een wandelpad of over het strand zelf loop je zo door naar Jandia, dat inmiddels zowat naadloos aansluit op Morro Jable.

✅ een van de leukste dorpen van het eiland
✅ uitstekende sfeer
✅ heerlijk strand
✅ meeste zonuren van Fuerteventura
✅ voldoende keuze uit horecazaken
❌ grotere afstand tot vliegveld en bezienswaardigheden

info over Morro Jable

Las Playitas

Las Playitas

Het plaatsje Las Playitas bestaat uit twee delen: een authentiek dorp die wat ons betreft de sfeer van het echte Fuerteventura uitstraalt en een urbanisatie waar twee grote vakantiecomplexen en een 18-holes golfbaan het uiterlijk domineren. Het is lastig om te zeggen of je hier wel of niet op vakantie zou moeten gaan. De grote contrasten zorgen ervoor dat je het geweldig kunt vinden of het juist vreselijk kunt vinden hier.

✅ authentiek deel
✅ prima visrestaurants
✅ uitstekend voor een golfvakantie
✅ niet druk
❌ niet druk

info over Las Playitas

Nuevo Horizonte

Nuevo Horizonte

Ondanks dat we weten dat dit boze reacties op kan leveren: wij zouden nooit een vakantie in Nuevo Horizonte boeken. Dit is de meest troosteloze badplaats van Fuerteventura. Geen ziel, geen schoonheid, geen charme en geen geweldige stranden. Is er dan niets positiefs te melden? Ja hoor: ook hier geniet je van het heerlijke klimaat van Fuerteventura en dankzij de ligging kun je vanuit Nuevo Horizonte gemakkelijk naar de mooiere plekken op het eiland rijden.

✅ je bent op Fuerteventura
❌ geen sfeer
❌ geen schoonheid
❌ geen gezellig centrum
❌ geen mooie stranden
❌ geen geweldig uitgaansleven
❌ geen authenticiteit

info over Nuevo Horizonte

Puerto del Rosario

Playa Blanca

Je zult als toerist niet snel een vakantie naar Puerto del Rosario boeken. Waarom niet? Omdat deze stad gewoonweg niet zo toeristisch is en het aanbod naar Puerto del Rosario bij de touroperators daardoor beperkt is. Het strand van Puerto del Rosario ligt net iets ten zuiden van de stad: Playa Blanca, waar wel een strandbar maar geen hotel te vinden is.

✅ goede ligging
✅ winkels richten zich niet alleen op toeristen
❌ geen echte vakantiebestemming

info over Puerto del Rosario

Tarajalejo

Strand van Tarajalejo

De kleinschalige badplaats Taralejo heeft een beperkt aantal accommodaties. Het relatief grote R2 Bahia Design Hotel & Spa Wellness is vrij dominant aanwezig. Het strand van Taralejo bestaat uit donkerder zand en kiezels, bijna tegen het zwart aan. Niet iedereen is gecharmeerd van dit soort stranden.

✅ rustige badplaats
✅ rustig strand
🇩🇪 veel Duitse toeristen
❌ donker en daardoor warmer strand

info over Tarajalejo

en het binnenland dan?

Natuurlijk hoef je niet persé in een badplaats te overnachten om te kunnen genieten van de geweldige stranden van Fuerteventura. Als je een huurauto ter beschikking hebt, dan kun je eigenlijk naar ieder willekeurig strand op het eiland rijden. Dan moet je meer kijken bij welke stranden je enigszins in de buurt wilt zitten. In het noorden kun je wat meer last hebben van de wind. Tenzij dat je een surfer bent natuurlijk, want dan zorgt diezelfde wind voor goede omstandigheden om jouw sport te beoefenen.