Sluiten

Het vliegveld van Fuerteventura

Het vliegveld van Fuerteventura

De meeste mensen die een vakantie op Fuerteventura vieren, komen met het vliegtuig naar dit geweldige vakantie-eiland. Alle vliegtuigen die naar Fuerteventura vliegen zullen landen op het enige vliegveld van het eiland. Aeropuerto de Fuerteventura is de officiële naam van de internationale luchthaven van Fuerteventura. De Engelse benaming Fuerteventura Airport kom je ook wel tegen en Nederlandse websites hebben het ook wel over Luchthaven Fuerteventura. Een naam die je wat minder vaak tegen zult komen is Luchthaven El Matorral. Daarmee wordt verwezen naar het dorpje El Matorral, dat zowat tegen de luchthaven aan ligt. Snelweg FV-2 is de enige scheiding tussen het vliegveld en het weinig tot de verbeelding sprekende dorpje.

Voorzieningen

Op Fuerteventura Airport heb je voldoende voorzieningen. De ruim opgezette terminal biedt voldoende ruimte voor de check-in en de bagage drop-off. Zowel voor als na de veiligheidscontrole heb je een aantal winkels en horecagelegenheden. Er is voldoende keuze uit warme en koude maaltijden en snacks verkrijgbaar. Dankzij de gratis WiFi ben je niet afhankelijk van een mobiele internetverbinding om online te zijn. Er zijn voldoende toiletten aanwezig.

Ligging

Luchthaven Fuerteventura ligt in het oosten van Fuerteventura. Hoofdstad Puerto del Rosario ligt hemelsbreed nog geen drie kilometer van het vliegveld. De enige landingsbaan ligt ten oosten van de terminal. Rechts van de landingsbaan ligt de Atlantische Oceaan. De FV-2 is een van belangrijkste doorgaande wegen van Fuerteventura. Deze weg verbindt de luchthaven met hoofdstad Puerto del Rosario en de meeste badplaatsen van Fuerteventura, zoals Caleta de Fuste, Costa Calma en Jandia.

Vervoer

Als je een vakantie geboekt hebt waarbij de transfer van en naar de accommodatie (al dan niet tegen bijbetaling) in de pakketreis inbegrepen is, dan hoef je je niet druk te maken over het vervoer. De lokale vertegenwoordiging van de reisorganisatie zorgt ervoor dat je na aankomst op Fuerteventura in het juiste transportmiddel terechtkomt om naar het hotel of appartement gebracht te worden. Hiervoor worden meestal touringcars, minibussen of taxi’s ingezet.

Regel je je vervoer vanaf de luchthaven zelf? Dan heb je drie opties: de bus (via Puerto del Rosario), de taxi of een huurauto. Als je met een huurauto wilt gaan autorijden op Fuerteventura, dan is het aangeraden om de huurauto tijdig te reserveren om hoge prijzen of teleurstellingen te voorkomen.

De meeste grote autoverhuurders hebben hun balies in de terminal en hebben de huurauto’s op de parkeerplaats recht tegenover de terminal staan.

Top

3 autoverhuurders voor Fuerteventura

  1. Sunnny Cars (all-in autohuur)
  2. EasyTerra (goedkoopste)
  3. Cicar (lokaal)

Reistijd tot je vakantiebestemming

De rit vanaf het vliegveld naar het zuidelijk gelegen schiereiland Jandia duurt ongeveer een uur. Naar de noordelijke badplaatsen Corralejo en El Cotillo ben je ongeveer drie kwartier onderweg. Dat geldt ook voor de zuidelijk gelegen toeristenplaatsen Tarajalejo en La Lajita. De rit naar Gran Tarajal en Las Playitas duurt ruim een half uur. Verblijf je in Caleta de Fuste, Salinas del Carmen of Nuevo Horizonte? Dan hoef je niet lang in de auto of taxi te zitten: in zo’n tien tot vijftien minuten ben je op de plaats van bestemming.

De hierboven genoemde tijden gelden bij normale verkeersdrukte en als er onderweg geen stops gemaakt worden. Ga je met de bus van de reisorganisatie mee en heb je meerdere stops voordat ze bij jouw accommodatie arriveren? Dan kan de reistijd behoorlijk oplopen.

Feiten en cijfers

Aeropuerto de Fuerteventura werd op 14 september 1969 officieel geopend. De eerste internationale vluchten vanaf het vliegveld vonden in 1973 plaats. De huidige terminal is eind jaren negentig gebouwd en voldoet aan alle verwachtingen die je als hedendaagse passagier mag hebben van een luchthaventerminal. De luchthaven heeft 66 incheckbalies en 24 instapgates. Per twee gates zijn er twee vliegtuigslurven (ook wel aviobrug genoemd). Dat brengt het totaal op twaalf van dit soort beweegbare bruggen waarmee je comfortabel het vliegtuig in- en uit kunt stappen.

De luchthaven heeft vliegverbindingen met meer dan 80 bestemmingen. Opvallend is dat alle vliegverbindingen met Europese bestemmingen zijn. Er wordt vooral veel gevlogen naar de andere Canarische Eilanden, naar het vasteland van Spanje en naar luchthavens in Duitsland en Engeland. Vanuit Nederland kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport en vaak ook vanaf regionale luchthavens naar Fuerteventura vliegen.

De maximale capaciteit van Fuerteventura Airport bedraagt 8,2 miljoen passagiers per jaar. Daarmee heeft het vliegveld nog wat ruimte over om te groeien, want de afgelopen jaren werden er ongeveer 5 tot 6 miljoen passagiers op jaarbasis verwerkt. Tijdens de spitsuren vertrekken en landen er soms wel meer dan drieduizend passagiers per uur op de luchthaven.