Sluiten

Tuineje

Tuineje

Het ongeveer duizend inwoners tellende dorp Tuineje ligt redelijk centraal in het binnenland van Fuerteventura. Als je op een landkaart of op Google maps kijkt, dan zul je zien dat Tuineje een beetje in de onderste regionen van het centrale binnenland gesitueerd is. Tuineje is een van de weinige plaatsen op het eiland dat op een kruising van belangrijke wegen ligt: de FV-20 die van noord naar zuid loopt en de FV-30 die het westen van het eiland via de FV-20 en FV-4 met de oostelijke kant verbindt. Dit heeft zijn voor- en zij nadelen. Tuineje is daardoor gemakkelijk te bereiken. De keerzijde is dat er op drukkere tijdstippen wat meer verkeer door het dorp kan rijden. Gelukkig gebruiken de meeste mensen de FV-2 om tussen het noordwesten en noordoosten van Fuerteventura te rijden, waardoor Tuineje grotendeels ontzien wordt.

De gemeente Tuineje

Tuineje is de hoofdplaats (maar niet de grootste plaats) van de gelijknamige gemeente Tuineje. Omdat badplaatsen zoals Gran Tarajal, Taralalejo en Las Playitas ook tot deze gemeente behoren, is het toerisme tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten voor de gemeente Tuineje. In en rondom het dorp wordt het geld vooral verdiend door landbouw en veeteelt. Zo worden hier tomaten gekweekt en is Tuineje een van de plekken waar geitenvlees en -kaas vandaan komt. De heerlijke tomaten uit Tuineje staan bekend om hun subtiele smaak.

Tuineje promoot zichzelf met de uitdrukking authentiek Fuerteventura. En eerlijk is eerlijk: in het dorp Tuineje heb je geen moment het gevoel dat je op een toeristische bestemming terechtgekomen bent. Zelfs de badplaatsen die tot de gemeente Tuineje behoren komen minder toeristisch over dan toeristenoorden zoals Jandia, Corralejo en Caleta de Fuste.

Geschiedenis

Waar nu Tuineje te vinden is, daar was eeuwen geleden sprake van een pre-koloniale nederzetting. Eind zeventiende eeuw was Tuineje een gehucht met een kapel gewijd aan San Miguel. Deze kapel werd in 1790 een van Betancuria afgescheiden parochie. Maar binnen de huidige gemeentegrenzen werden meer kapellen opgericht, waarvan sommige nu parochiekerken zijn geworden.

Het jaartal 1740 is belangrijk binnen de gemeente Tuineje. Het is de basis voor een jaarlijks terugkerend evenement: de Jurada de San Miguel (Wraak van Sint Michaël). Dit feest heeft de volgende achtergrond: tijdens een langdurige inval van de Engelsen verloor een standbeeld van de heilige een arm, en uit wraak zou Sint Michaël de stedelingen in oktober 1740 aan hun overwinning hebben geholpen. Tijdens de Slag bij Tamacite rukte een Britse expeditiemacht op naar Tuineje bij wat nu Gran Tarajal is, op rooftocht. Met de hulp van een paar dromedarissen als levende schilden en gewapend met een paar geweren slaagden een paar boeren, gewaarschuwd door hun burgemeester, erin de helft van de numeriek superieure, goed bewapende indringers bij Montaña de Tamacite te verslaan en op de vlucht te jagen. Daarbij werden onder meer twee kanonnen buitgemaakt, die vandaag de dag de ingang van het eilandmuseum van Betancuria sieren. Deze gebeurtenis ging de geschiedenis in als de Slag bij Tamacite.

Bezienswaardigheden

Iglesia de San Miguel Arcángel

Binnen Tuineje zijn enkele bezienswaardigheden te bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Iglesia de San Miguel Arcángel. Deze kerk is uiteindelijk het resultaat van meerdere uitbreidingen van de oorspronkelijke kapel die hier in 1695 gebouwd is. Als gevolg van deze verbouwingen heeft de huidige kerk twee schepen met zadeldaken en een gedifferentieerd schilddak. Er zijn drie ingangen, een deur in elke zijgevel, beide omlijst met lichtgekleurd steenwerk en bekroond met een rondboog, en een derde in de hoofdgevel.

De hoofdingang komt uit op de epistelbeuk, omlijst door licht steenwerk en bekroond door een halfronde boog. Tussen de twee beuken bevindt zich een sterke muur van donkere houten balken, mogelijk de overblijfselen van de oude toren. Beide beuken hebben een oculus in het bovenste deel van de gevel. De klokkentoren staat naast de epistelzijde. Aan het koor zijn twee sacristieën vastgemaakt: één naast de muur van het epistel met een schilddak en een pannendak, en de andere achter de puntgevel van het evangelieschip, met een plat dak.

Andere bezienswaardigheden in Tuineje zijn het kameelmonument voor de kerk, het kamelendrijversmonument aan de overkant en het Casa de Las Simonas. Dit is een museum dat gaat over de veldslagen die hier in 1740 plaatsgevonden hebben. Het gaat om de slagen van El Cuchillete en Tamasite, toen de Engelse kapers de stad Tuineje aanvielen en met trots werden verslagen door de soldaten van het eiland en de buren van de omliggende dorpen.

Tuineje

Horeca en winkels

Wie naar Tuineje komt om te winkelen of uit te gaan, die is snel klaar. In het dorp zit een supermarkt, je kunt wat eten en drinken bij de lokale biologische bakker annex cafetaria en er zit een tankstation waar je brandstof kunt tanken. Voor meer horecazaken en winkels kun je beter naar de grotere plaatsen binnen de gemeente gaan, zoals bijvoorbeeld het aan de kust gelegen Gran Tarajal.

Overnachten

De rust en authenticiteit van Tuineje heeft een aantrekkingskracht op toeristen die het echte Fuerteventura willen beleven. Je kunt in en rond Tuineje overnachten. All-inclusive resorts en grote hotels zul je hier tevergeefs zoeken. Hier kun je slapen in kleinschalige landelijke accommodaties, zoals sfeervolle B&B’s en authentieke finca’s.

Wil je een vakantie in Tuineje vieren? Kijk dan bij eliza was here voor unieke vakanties op ongerepte plekjes in Tuineje.

BEKIJK KLEINSCHALIGE ACCOMMODATIES IN TUINEJE