Sluiten

Puerto del Rosario

Puerto del Rosario

Puerto del Rosario is de hoofdstad van Fuerteventura. Het is tevens de grootste plaats en het economische hart van het eiland. De nog geen veertigduizend inwoners plaats is eigenlijk de enige stad op het eiland. De andere plaatsen kwalificeren zich niet als stad, maar zijn allemaal dorpen, urbanisaties en gehuchten. Puerto del Rosario is een laatbloeier. Vandaar helaas geen indrukwekkende historische binnenstad met bouwwerken uit verschillende tijdperken, maar een vrij eenvoudige stad waarbij de haven, de Avenida de los Reyes de España en de Calle Primero de Mayo de belangrijkste plekken zijn.

Dat Puerto del Rosario pas laat tot ontwikkeling is gekomen, komt omdat het niet altijd de hoofdstad van Fuerteventura is geweest. Pas in het jaar 1835 nam het deze rol over van Betancuria. Officieel is het jaar daarvoor Antigua nog eventjes de belangrijkste stad van het eiland geweest. Op het moment dat Puerto del Rosario de hoofdstad werd heette het nog Puerto de Cabras, een naam die in 1957 veranderd werd in Puerto del Rosario.

Haven als economische motor

De stad is ruim twee eeuwen oud. Het werd gesticht om als uitvoerhaven te gaan dienen voor diverse producten waaronder graan. De haven is uitgegroeid tot een vrij grote haven waarlangs dagelijks tonnen aan goederen passeren. Tegenwoordig worden er via de haven meer goederen ingevoerd dan geëxporteerd. De haven is ook de plek waar passagiers vanuit Lanzarote meerdere keren per dag aankomen per veerboot. Enkele keren per week vaart er ook een veerboot van en naar Gran Canaria. Eens per week is er een afvaart naar Tenerife.

Bezoeken of niet?

Puerto del Rosario

Of je als toerist de moeite moet nemen om naar Puerto del Rosario te gaan als uitje? Om eerlijk te zijn vinden wij het weinig toevoegen aan je vakantie. Het is een manier om te zien hoe het moderne leven op Fuerteventura tegenwoordig is. Omdat dat niet verschilt van het leven in andere Spaanse steden is de kans groot dat het voor het gros weinig interessant is. Als stad zelf biedt het weinig bezienswaardigheden.

In het centrum vormt de deels autovrije winkelstraat Calle Primero de Mayo het hart van de stad. Hier worden winkels afgewisseld met cafetaria’s en andere horecagelegenheden. Ongeveer halverwege de straat, ter hoogte van Calle Virgin del Rosario en Calle León y Castillo, staan drie bouwwerken die wel de moeite waard zijn. Daar staat de mooi vormgegeven kerk Iglesia Nuestra Señora del Rosario, het gemeentehuis en het Casa Museo Unamuno. Dit museum is gewijd aan de filosoof Miguel de Unamuno, die hier enkele maanden door heeft gebracht.

Playa Blanca

Playa Blanca

Puerto del Rosario kent geen strand dat direct aan de stad ligt. Om van zee en strand te genieten moet je ten zuiden van Puerto del Rosario zijn, waar Playa Blanca ligt. Playa Blanca (‘het witte strand’) is een vrij groot goudkleurig zandstrand die voorzien is van toiletten en douches. Er is een kleine cafetaria aanwezig waar je drinken en wat te snacken kunt krijgen. Parkeren bij het strand is gratis.