Sluiten

Pájara

Pájara

Het dorp Pájara ligt in het westen van het eiland Fuerteventura. Het ligt langs de weg FV-30 die je door het prachtige natuurpark Parque Rural de Betancuria voert. Dit is één van de grootste natuurparken op het eiland. Het is vooral bekend vanwege de fraaie uitzichtpunten en het palmendal bij Vega de Río Palmas. Pájara is een groter dorp waar een ietwat afwijkende structuur zichtbaar is. Net als in bijna ieder katholiek dorp staat ook hier de kerk centraal, echter is hij hier minder dominant aanwezig dan gewoonlijk. En dat terwijl deze kerk, de Iglesia Nuestra Señora de Regla, een bijzonder fraai exemplaar is.

Opvallend detail van de kerk zijn de twee ingangen, waarvan de linker fraai gedecoreerd is met allerlei symboliek en dieren en de rechter beduidend simpeler uitgevoerd is. De twee poorten zijn het resultaat van een uitbreiding van de kerk in de achttiende eeuw. De toen ongeveer honderd jaar oude kerk was als gevolg van een onvoorziene sterke bevolkingsgroei ineens te klein, waardoor de kerk al in een vroeg stadium uitgebreid is. Dit heeft geleid tot de ongebruikelijke structuur van het bouwwerk.

Gemoedelijk dorp

Pájara

Pájara is een gemoedelijk dorp, waar je op het ene terras tussen de locals zit terwijl het andere terras op sommige momenten vol zit met toeristen. Dit komt doordat sommige touroperators Pájara als tussenstop inlasten op hun excursies. Niet zelden staan er meerdere bussen op het parkeerterrein achter de Plaza Nuestre Señora de la Regla. Wie de massa’s aan toeristen wil ontlopen en de echte sfeer van het dorp wil proeven die kan het beste hier in het begin van de ochtend of wat later in de middag naartoe gaan.