Sluiten

Morro Jable

Morro Jable

Morro Jable is het meest zuidelijke dorp van Fuerteventura. Het is de belangrijkste plaats op het schiereiland Jandía. Morro Jable is van oorsprong een klein vissersdorp. De opkomst van het toerisme heeft het uiterlijk flink doen veranderen. Aan de zuidkant van het dorp is een wandelpad gekomen dat met wat niveauverschillen richting toeristenplaats Jandía leidt. Het hart van Morro Jable bestaat uit twee delen.

Aan zee heb je een stuk waar de visrestaurants, cafetaria’s en een aantal winkeltjes een aaneengesloten stukje sfeer brengen. Hier kun je de hele dag door verse vis eten, maar ook andere gerechten. Voor vleesliefhebbers kun je hier ook een goed stuk vlees krijgen. Gelukkig bestaat dit stuk uit louter lokale horecagelegenheden. Hier geen fast food restaurants of van die typisch Britse restaurants waar er vooral calorierijk en weinig aantrekkelijk voedsel geserveerd wordt. Nee, dit stukje van Morro Jable behoort tot de sfeervolste aaneenschakeling van terrasjes die je op Fuerteventura zult vinden.

Toeristen die in het nabijgelegen toeristendorp Jandía zitten zouden we dan ook graag willen adviseren om ’s avonds lekker hier te gaan eten of ’s middags een heerlijk visje van de grill te gaan verorberen als lunch. De meeste restaurants hebben bij alle gerechten vaak een heerlijk bijpassend wijntje. Opvallend huis tussen de terrasjes en winkeltjes is het huis van de familie Santana. Het is één van de schaarse panden dat op de eerste rij aan zee staat waar geen commerciële rol is voor weggelegd.

Achter de restaurants ligt het werkelijke centrum van Morro Jable. Hier vind je winkels die een goede mix vormen van aanbod voor toeristen en locals. Omdat men het hier vooral ook moet hebben van toeristen wordt de siësta hier al jarenlang niet meer zou nauw toegepast. Als je je auto wilt parkeren dan kun je dat het beste doen aan het einde van Avenida de la Constitution. Daar is een vrij grote (gratis) parkeerplaats.

Haven

haven van Morro Jable

De nieuwe haven van Morro Jable, simpelweg Puerto de Morro Jable geheten, is een redelijk grote haven. Het is een haven die een drietal functies vervult: jachthaven, vissershaven en de haven waar de veerboten uit Gran Canaria aankomen. Aan de noordkant van de haven ligt Cofradia de Pescados. Dit is het visrestaurant van de visserscoöperatie. Misschien niet het meest sfeervolle restaurant van Fuerteventura maar wel één van de betere plekken om vis te eten. Rechts naast het restaurant ligt de Pescadería. Hier kun je ze die dag gevangen vis kopen. Als je geluk hebt, zie je in het magazijntje ernaast hoe de net binnengebrachte vis schoongespoeld wordt.

Vis eten

vis eten in Morro Jable

Meerdere visrestaurants in het dorp zelf worden aanbevolen op internet en in reisgidsen. Wij hebben het restaurant uitgeprobeerd met volgens ons de mooiste ligging: La Laja. Als voorafje de garnalen in knoflook besteld en aansluitend de verse vis van de dag. Om eerlijk te zijn maakt het restaurant naar onze mening haar reputatie niet waar. De garnalen in knoflook zijn doorgekookt en missen smaak. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de matige kwaliteit olijfolie die gebruikt is en de verkeerde verhoudingen. Ook zitten er een aantal garnaaltjes tussen die niet goed schoongemaakt zijn.

De opgediende verse vis, die we vooraf zelf uitgezocht hebben, ziet er goed uit. De vis is ook net iets te ver doorgegaard, wat ten koste gaat van de structuur. Hier vis eten is wat betreft locatie zeker een topper, als het om het eten gaat hebben dan kennen we betere plekjes op het eiland.