Sluiten

Los Molinos

Los Molinos

De reisgidsen en websites over Fuerteventura maken amper melding van het bestaan van het dorp Los Molinos. Of moeten we het eerder over een gehucht dan een dorp hebben? Want mag je een bebouwde kom van pakweg vijftien tot twintig kleine huisjes een dorp noemen? De enige voorzieningen bestaan uit twee restaurants zoals het centraal gelegen Casa Pon. Los Molinos, dat overigens meer zitplaatsen op het terras dan binnen heeft. Het is een horecagelegenheid zoals je hem verwacht op dit soort plekken: simpele tafeltjes met plastic stoeltjes. De enige opsmuk is te vinden op het plafond van de overkapping van het terras. Daarop is een enorme inktvis geschilderd. Eerlijk gezegd draagt zo’n plek bij aan de sfeer die hoort bij een plaats als Los Molinos.

Vanwege het gebrek aan info duurde het tot de laatste middag van onze tweede reis naar Fuerteventura dat wij Los Molinos voor de eerste keer bezochten. Het was de laatste plek die we die reis bezochten en kwamen net van El Cotillo vandaan. Dat is een van onze favoriete dorpen op het eiland. Dan verwacht je eigenlijk niet veel met van een dorp waarover amper geschreven wordt. Je denkt ‘het zal wel niet interessant zijn’. Eenmaal in Los Molinos gearriveerd denken we het tegendeel. Ze willen niet dat dit onbekende pareltje van Fuerteventura platgelopen wordt door toeristen.

Er is geen haven

Er is geen haven

Op sommige kaarten staat Los Molinos als Puertito de los Molinos aangeduid. De betekenis daarvan is zoiets als ‘Kleine haven van de molens’. Wij snappen niet helemaal waarom. Het enige bootje dat hier te zien is, is het exemplaar dat bij de entree van het dorp opgesteld staat. Puur als decoratie, niets meer of minder.

De zee als attractie

De zee als attractie

Het dorp is eenvoudig. Daar zit hem op zich de schoonheid niet in. Het is de zee die hier de grote attractie is. Door de ligging aan de westkust is de zee hier aanzienlijk ruwer dan op veel andere locaties op het eiland. De golven zijn op deze plek nadrukkelijk aanwezig. De op de rotsen beukende golven gooien het water soms meters omhoog. Dat is een enorm gaaf schouwspel dat je vanaf verschillende plekken in het dorp kunt bekijken. Bijvoorbeeld op een van de twee bankjes die bij het strand staan. Op het zwarte kiezelstrand kun je door de ruwe zee overigens niet gaan liggen zonnebaden. Zwemmen is hier in Los Molinos eigenlijk geen doen. Zelfs niet als je een zeer geoefende zwemmer bent. De stroming en de golfslag zijn hier enorm sterk.

Beste moment om te bezoeken

Het is in Los Molinos nooit echt druk met toeristen. Het maakt wat dat betreft niet zoveel uit op welk tijdstip je hier naartoe rijdt. Voor het zonlicht zouden wij ervoor kiezen om zo vanaf lunchtijd hier naartoe te gaan. Je zou je middagmaal hier kunnen nuttigen en daarna via de trappen naar het uitzichtpunt op de kliffen kunnen gaan om van het panoramische uitzicht op het dorp, de zee en de kloof te genieten. De huisjes van het dorp worden dan – mits het zonnig weer is – beschenen door de zon.

Vogels

Vogel

In en rond Los Molinos leven en broeden verschillende vogels. Je zult ze ook zeker in het dorp tegenkomen, bijvoorbeeld in het stilstaande water bij het bruggetje. Los Molinos ligt in het Parque Rural de Betancuria. Het natuurpark van Betancuria is een beschermd gebied vanwege zijn geometrische en etnografische waarden. Hier leven verschillende autochtone vogels zoals de wilgenzanger (Neophron percnopterus majorensis), de kanarie (Serinus canaria) en de pimpelmees (Cyanistes caeruleus) en trekvogels zoals de kaneelmees (Tadorna ferruginea) en de gemarmerde wintertaling (Marmaronetta angustirostris).

In de altijd met water gevulde barranco die door Los Molinos loopt kun je onder andere muskuseenden zien zwemmen. Ze lopen ook in het dorp zelf rond. Let goed op als je met je auto weg wilt rijden vanaf de parking.