Sluiten

La Pared

La Pared

Aan de westkust van Fuerteventura ligt een dorp dat bij het grote publiek niet echt bekend is. La Pared is een plek waar drie soorten mensen komen: Duitsers, surfers en mensen die op zoek zijn naar indrukwekkende stukjes natuur. Dat is eigenlijk ook direct de reden dat de eerste twee groepen hier komen. Bij La Pared waait het over het algemeen stevig en de golven kunnen hier flink hoog zijn. Als je bijvoorbeeld de langtong bij Bahía de La Pared kijkt dan zie je dat het water soms hoger komt dan de enkele meters hoge rots. Als je iets zuidelijker staat dan zie je dat er in deze landtong ook een gat zit, waardoor er een natuurlijke brug ontstaan is.

De kust bestaat uit ruige kliffen gecombineerd met prachtige zandstrandjes. Denk niet meteen er aan om lekker met je kinderen hier een dagje naar het strand te gaan. Daarvoor is de zee vrijwel altijd te ruw. Zelfs geoefende zwemmers kunnen hier in de problemen komen omdat een behalve een zeer sterke stroming ook flinke rotsen in de zee staan. Als je daartegen aan geslagen wordt, kun je bewusteloos raken met alle gevolgen van dien.

Het dorp

La Pared dorp

Om naar La Pared te rijden komen de meeste mensen vanuit zuidoostelijk richting gereden. De FV-605 leidt je via prachtige heuvels bedekt met zand naar de westkant van het eiland. Op een gegeven moment zie je ineens La Pared en de daarachter gelegen zwarte bergen liggen. Een moment dat je graag even vast zou willen leggen, alleen staat de weg het daar nog niet toe om te stoppen. Eenmaal in La Pared aangekomen valt de betrekkelijke rust je op. In het dorp zie je amper iemand op straat. La Pared is eigenlijk een verzameling van wat appartementen, vakantiewoningen en een enkele horecagelegenheid.

Aan een aantal panden en de auto’s die er staan is het al vrij snel duidelijk dat de surfers La Pared gevonden hebben. Om hier te surfen moet je wel ervaren zijn en lef hebben. In vergelijking met de omstandigheden hier is surfen bij Corralejo slechts kinderspel. Zelfs voor de grootste durfals zijn de omstandigheden in La Pared soms te ruig. Zo zagen wij laatste nog een groepje surfers kijken naar de golven en na tien minuten weer weg rijden.

Het strand en de kust

Het strand en de kust van La Pared

Bij La Pared zijn er twee plekken waar je naar de kust kunt. De ene weg is geasfalteerd en leidt naar Bahía de La Pared. Daar ligt aan het einde van de weg ook het gelijknamige restaurant. Bij het restaurant liggen twee zwembaden, één voor kinderen en één voor volwassenen. Op de ruime parkeerplaats kun je je auto parkeren. Hier heb je geen gouden zandstrand, maar een golvend geheel van zwart zand met zwarte rotsen. Direct tegenover het restaurant ligt de hierboven beschreven landtong met de natuurlijke brug.

Het mooiste plekje om naar de kust te gaan is via de onverharde weg die begint ter hoogte van de minimarkt. In enkele minuten rijd je naar een plek waar je je auto kunt parkeren. Je kunt dan kiezen: links via een trap naar beneden of rechts doorlopen om te genieten van misschien wel het mooiste uitzicht van Fuerteventura. Let er hier wel op dat er vaak veel wind staat die zand meevoert. Niet-professionele spiegelreflexcamera’s kunnen daar gevoelig voor zijn omdat die niet stof- en waterdicht afgesealed zijn.

La Pared