Sluiten

La Oliva

La Oliva

La Oliva is een dorp in het noorden van Spanje. Omdat ook de populaire badplaats Corralejo tot de gemeente La Oliva behoort, denken mensen wel eens ten onrechte dat La Oliva een grote plaats. Het inwoneraantal van ruim twintigduizend dat je op veel plekken tegenkomt, slaat op de hele gemeente en dus niet op het dorp dat nog geen tiende van het totaal aantal inwoners heeft.

La Oliva is een vrij populaire bestemming onder mensen die een dagje er op uit trekken. Dat komt doordat het dorp meerdere bezienswaardigheden telt. Er zit er eerlijk geen eentje tussen waarvoor je speciaal voor naar La Oliva moet komen, maar het is het totaalplaatje wat ervoor zorgt dat het de moeite waard is om La Oliva op te zoeken. Het begint al bij de ligging. La Oliva ligt op een vlakte dat omringd is door vulkanische bergen die ineens omhoog lijken te steken. Vooral het ruime uitzicht vanaf de Casa de Los Coroneles laat dit mooi zien. De bergen variëren in vorm en kleur. In samenspel met de zon levert dit soms prachtige plaatjes op.

Musea

La Oliva telt een paar musea. Het meest interessante museum is het Graanmuseum. Dit is gevestigd in een voormalige graansilo waar je alles leert over de granen die hier verbouwd worden. Een apart museum is het Centro de Arte Canario. Hier staat kunst in allerlei vormen centraal die door Canarische kunstenaars is vervaardigd. Aan de buitenkant vraag je je af of het geen hoog tuinkaboutergehalte heeft, maar eenmaal binnen zul je zeker een aantal dingen zien die in de smaak vallen. In de tuin mag je foto’s maken, binnen is het verboden. Helaas, want anders hadden we een paar mooie driedimensionale schilderwerken kunnen laten zien op de site. Het museum is een initiatief van de kunstenaar Manuel Delgado Camino “Mané”.

Fraaie bouwwerken

Casa de los Coroneles

De twee mooiste bouwwerken zijn de centraal in het dorp gelegen kerk Iglesia Nuestra Señora de la Candelaria en het huis van de kolonels. De kerk heeft een opvallend uiterlijk door de donkerbruine toren die afsteekt bij de lichte tinten die je verder op de kerk ziet. Naar onze mening is het meest indrukwekkende gebouw het Casa de los Coroneles. Dit enorme huis staat eenzaam aan het einde van de Calle de Los Coroneles.

Alleen al de locatie maakt het een bijzondere bezienswaardigheid. Het gebouw stamt uit het begin van de achttiende eeuw en heeft altijd dienst gedaan als het domein van de kolonels van La Oliva. Sinds het jaar 1979 is het door de Spaanse overheid erkend als historisch monument. In het jaar 1994 nam de Canarische overheid het gebouw over en zette een traject van restauratie in. Tegenwoordig is het kolonelshuis te bezoeken door toeristen. Voor een paar euro kun je een kijkje nemen.

Iglesia Nuestra Señora de la Candelaria