Sluiten

Betancuria

Betancuria

Het nog geen duizend inwoners tellende dorp Betancuria was vroeger de hoofdstad van het eiland Fuerteventura. Deze rol wordt tegenwoordig vertolkt door Puerto del Rosario. Betancuria kent haar oorsprong in de vijftiende eeuw na Christus, toen de ligging in het dal uitermate goed was in strategisch opzicht. Het bood de toenmalige bewoners bescherming tegen het gevaar dat vanuit Noord-Afrika dreigde. Toch heeft Betancuria meerdere keren te maken gehad met rovende piraten. De ligging als een oase in het dal zorgt nu voor een sfeervol plaatje wat ook te danken is aan de niveauverschillen die duidelijk aanwezig zijn in het dorp. Wie van fotograferen houdt die zal merken dat er heel wat interessante hoeken te vinden zijn om leuke plaatjes te schieten.

Tegenwoordig is Betancuria één van de belangrijkere toeristische bestemmingen op het eiland. Het presenteert zich nadrukkelijk als dé historische plaats van het eiland. Verspreid door Betancuria zie je dan ook allerlei informatieborden, plattegronden en wegwijzers waarmee dit aangeduid wordt. Bij het binnenrijden van het dorp zie je een speciaal bord. Hierop lees je dat Betancuria behoort tot de ‘Pueblos mas bonitos de España‘, oftewel Betancuria is een van de mooiste dorpjes van Spanje.

Dat Betancuria tegenwoordig vooral op het toerisme leeft is ook te zien in het winkelaanbod. Je ziet hier alleen maar een aantal souvenirwinkels waar je allerlei herinneringen aan het eiland Fuerteventura kunt kopen. Ook kun je hier een drankje of wat lekkers kopen. Wie wat wil eten of drinken die kan overigens ook kiezen voor de paar restaurants die het dorp telt. Ook hier merk je overigens dat het publiek op drukkere dagen meer uit toeristen dan uit locals bestaat.

Bezienswaardigheden

Betancuria kent een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Allereerst is er het kunstnijverheidmuseum, waar je onder andere door middel van audiovisuele voorstellingen te zien krijgt hoe en wat men op Fuerteventura vervaardigt. Bij het museum hoort een panoramaterras en een geitenkaasmakerij. Je kunt hier als je wilt de overheerlijke geitenkaas kopen. Geitenkaas is het belangrijkste exportproduct van Fuerteventura. Een tweede museum is het archeologisch museum dat op zondagen en maandagen gesloten is. Hier worden allerlei vondsten van de Canarische Eilanden getoond.

De aandacht van het dorp wordt zoals op zoveel plekken getrokken door de kerk. De Iglesia Santa Maria is voor toeristen alleen tegen betaling te bezoeken. Fotograferen is binnen helaas verboden. Naast de kerk bevindt zich een pleintje met een aantal historische woningen. Hierin zitten nu onder andere een souvenirshop en restaurant Casa Santa Maria, dat in de restaurantgids van Michelin vermeld staat.

Mirador de Betancuria

Uitzichtpunt

Ongeveer drie kilometer ten noorden van Betancuria kun je een geweldig uitzichtpunt bezoeken: de Mirador de Betancuria, die tegenwoordig officieel het Mirador de Guise y Ayose genoemd wordt. Het uitkijkpunt Mirador Guise y Ayose springt meteen in het oog met zijn twee beeldhouwwerken. Deze stellen de twee koningen Guise en Ayose voor, die heersten over de twee valleien Valle de Santa Inés en Valle de Betancuria in de tijd van de inheemse bevolking. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over deze twee valleien en over het mooie historische stadje Betancuria.

Uitzicht