Sluiten

Antigua

Het dorp Antigua ligt in het centrale deel van Fuerteventura. Antigua ligt in de provincie Las Palmas aan de belangrijke weg FV-20 die onder andere Puerto del Rosario en Tuineje met elkaar verbindt. Antigua is geen plaats die massaal door toeristen bezocht wordt. De kans is groot dat je de enige toerist bent die hier rondloopt als je in Antigua bent. Het dorp is geen plek van bijzonder culturele of historische waarde. Wel heeft het een duidelijk kern waar een aantal voor het dorp belangrijke gebouwen zich verzamelen.

Het meest in het oog springende bouwwerk is de kerk. De Iglesia Nuestra Señora de la Antigua is gebouwd op de plek waar volgens de overlevering de Heilige Maagd Maria verschenen zou zijn. Misschien nog wel prachtiger is het plein dat zich aan de zijkant van de kerk bevindt. De onregelmatige moderne vormgeving wijkt duidelijk af van het soort pleinen dat normaal gesproken een katholieke kerk op de Canarische Eilanden flankeert.

In het centrum staan nog een paar gebouwen die een fotomomentje waard zijn. De lokale bibliotheek is gevestigd in een mooi gebouw dat duidelijk volgens traditionele Canarische architectuur gebouwd is. Een ander fraai gebouw is het gemeentehuis.

Molino de Antigua

Antigua

Omringd door talloze cactussen trekt de typische viervleugelige windmolen Molino de Antigua aan de rand van het dorp de aandacht. Vroeger werd in deze molen gerst en maïs gemalen. Eind vorige eeuw werd er een kunstnijverheidscentrum geopend in de molen van Antigua. Je kunt ambachtslieden aan het werk zien in verschillende ateliers en hun producten zijn te koop in de aangrenzende winkel. Als je op zoek bent naar een leuk souvenir of typisch handwerk van de Canarische Eilanden, zul je hier zeker iets vinden.

Met de opening van een kaasmuseum heeft de Molino de Antigua er later een attractie bij gekregen. In een speciaal verbouwd huis kunnen geïnteresseerde bezoekers alles te weten komen over de beroemde kaas van Fuerteventura, de Queso Majorero. Op het terras van het eigen café van het museum, met een prachtig uitzicht over het weidse landschap van Fuerteventura, zijn er naast kaas natuurlijk nog andere specialiteiten die je niet mag missen.