Sluiten

Ajuy

Ajuy

Wie vanuit een toeristenresort de weg naar Ajuy afreist die zal op een plekje terechtkomen dat een direct contrast vormt met massatoerisme zoals dat op Fuerteventura volop voorkomt. Ajuy is een natuurmonument aan de ruigere westkust van het eiland. Hier geen zacht kabbelende zee, maar serieuze golven die neerbeuken op het gesteente en het zwarte zandstrand. Er zijn meerdere redenen om een bezoek aan Ajuy in te plannen tijdens een vakantie op Fuerteventura. Het contrast met de oostkust is slechts één reden.

Grotten van Ajuy

Grotten van Ajuy

Wat nog veel mooier om te zien is, is hoe wind en water in een prachtig samenspel dit gebied het uiterlijk hebben gegeven waar je nu van kunt genieten. Duizenden jaren van erosie hebben een rotsenkust gevormd waarbij er natuurlijke uitslijtingen plaatsgevonden hebben die geleid hebben tot een gave verzameling van ruwe en gladde vormen. De Grotten van Ajuy vormen een druk bezochte bezienswaardigheid op Fuerteventura. Hoogtepunt wordt gevormd door de hierdoor ontstane grotten en de Zwarte Baai (Caleta Negra). Wie van al het natuurschoon wil genieten die zal wel een stukje moeten wandelen. De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen vind je in het dorp Playa de los Muertos. Deze lugubere naam (‘dodenstrand’) komt voort uit de piratenaanvallen die hier vroeger plaatsvonden.

Vissersdorp

Vissersdorp

Ajuy is behalve de toegangspoort tot de grotten van Ajuy ook een vissersdorp. De visserstraditie is direct zichtbaar door de houten vissersbootjes die op het zwarte strand te vinden zijn. Het voordeel van een vissersdorp is dat de aan wal gebrachte vis hier via de aanwezige restaurants aan de man gebracht worden. Je kunt hier dan ook op meerdere plekken voortreffelijke vis eten.

Hét restaurant van Ajuy is Jaula de Oro. Op de menukaart staan meerdere visgerechten. Bespaart u uzelf de moeite van het kiezen en neem gewoon de fresh fish of the day. In dat geval krijg je heerlijke verse vis die vergezeld gaat met salade en de welbekende Canarische aardappelen. De rode saus (‘mojo rojo’) maakt het feestje compleet. Het uitzicht op het zwarte strand en de zee krijg je er gratis bij.

Puerto de los Muertos

Op sommige plattegronden en in reisgidsen zul je in plaats van Ajuy mogelijk de naam Puerto de los Muertos tegenkomen. Dit is de niet-officiële andere naam die voor het kustplaatsje gehanteerd wordt. Deze naam is voortgekomen uit de combinatie van de naam van het strand (Playa de los Muertos) en de vissersbootjes die van hieruit de zee op gaan.

Ajuy