Sluiten

La Atalayita

La Atalayita

Poblado de La Atalayita is één van de weinige archeologische sites op het eiland Fuerteventura. Het ligt in de Barranco del Pozo Negro. Je komt er door de weg FV-420 richting het dorp Pozo Negro te nemen en dan halverwege de weg af te slaan. Na ongeveer een kilometer over een onverharde weg kom je bij de parkeerplaats en het bezoekerscentrum uit. Op zondag en maandag is het bezoekerscentrum gesloten. Omdat er dan ook bijna geen bezoekers komen zou je zonder het bord dat leidt naar Poblado de La Atalayita er gewoon voorbij rijden. Ook als het bezoekerscentrum gesloten is, kun je de gebouwtjes gewoon bezoeken. De plek zelf is altijd geopend voor publiek.

Het museum

Het museum

De groep van ongeveer 115 gebouwen en overblijfselen van gebouwen zijn zo met de omgeving samengesmolten dat ze geheel niet opvallen in het ruwe landschap. Ze zijn op eentje na allemaal opgebouwd uit vulkanische stenen. Eén gebouw wijkt af van de rest door een lemen dak.

In het bezoekerscentrum van La Atalayita (geopend dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 18 uur) krijg je alle informatie over hoe men hier vroeger leefde in de huizen die deels onder de grond liggen. De prehistorische bewoners zouden juist hier geleefd hebben omdat er een zoetwaterbron in de nabijheid geweest zou zijn. Men leefde van de geiten die men hield. Men at geitenkaas, dronk geitenmelk en at geitenvlees. Na de verovering van Canarische Eilanden door de Spanjaarden kregen de primitieve bouwwerken een tweede leven als plek om hun vee te stallen.