Sluiten

Eten en drinken op Fuerteventura

Eten en drinken op Fuerteventura

Voor elk wat wils, dat is op Fuerteventura van toepassing als het gaat om eten. Omdat een groot deel van de restaurants het vooral moet hebben van de toeristen is het aanbod dan ook vooral afgestemd op wat bezoekers uit andere landen willen eten. De traditionele Canarische keuken kent nog wel een plekje op de menukaarten, maar een groot deel is vervangen door internationale gerechten en populaire variaties op lokale gerechten.

Het aanbod is vooral afgestemd op het soort bezoeker. Zo zul je zien dat er in het noordelijke deel meer rekening gehouden wordt met Britse bezoekers en dat meer zuidwaarts er vooral ingespeeld wordt op wat Duitsers lekker vinden. Als je vlees wilt eten kun je dan ook overal kiezen uit een vrij ruim aanbod op de kaart van allerlei vleessoorten zoals biefstuk, lamskoteletjes en varkenshaas. Spareribs vind je vooral terug op de menukaarten in Corralejo en Caleta de Fuste.

Buitenlandse keukens

Wie zin heeft om van bekende buitenlandse keukens te genieten op Fuerteventura die kan uit een ruim aanbod van Italiaanse, Chinese en Mexicaanse restaurants kiezen. In wat mindere mate kun je ook Japans, Thais en zelfs Grieks eten op Fuerteventura. De meeste Chinese restaurants werken op basis van buffetten. Er is een vrij groot kwaliteitsverschil tussen de Chinese eetgelegenheden. Vooral de omloopsnelheid van de producten is belangrijk. Vermijd daarom de Chinese buffetrestaurants waar weinig mensen komen. De kans dat je eten niet echt fris meer is, is dan groter.

Liefhebbers van fastfood kunnen ook op Fuerteventura bij een paar welbekende internationale ketens terecht. Zo vind je in Caleta de Fuste een McDonalds (met McDrive) en een Burger King. Opvallend is de vrij grote concentratie aan Indische restaurants op Fuerteventura. Er zijn voldoende plekken waar je kunt genieten van chicken korma of van heerlijke butter chicken. Dit is te danken aan het feit dat de Britten – die veel naar Fuerteventura komen – Indiaas eten onderhand als inheems voedsel beschouwen.

Verse vis

Verse vis

Fuerteventura is een paradijs voor visliefhebbers. Verspreid over het hele eilanden vind je vissersdorpjes die minimaal voorzien zijn van één visrestaurant waar de vangst van die dag geserveerd wordt. Een groot deel van de vis op de kaart is dan ook afkomstig uit de zee rondom Fuerteventura. Een deel van de zeeproducten wordt van elders geïmporteerd. Er zijn meerdere manieren om vis te eten: in eenpansgerechten zoals paella, gefrituurd, gebakken en gegrild. Deze laatste variant zorgt ervoor dat de smaak en de structuur van de vis goed behouden worden.

De meest voorkomende manier om een vis te grillen op Fuerteventura is opengesneden. De vis wordt dan geserveerd met een berg knoflook erop, een bescheiden salade en vaak wat Canarische aardappelen, friet of brood. Het beste vraag je om de vis van de dag. Bij sommige restaurants krijg je dan een door de kok gekozen vis (of meerdere vissen) die afgestemd is op het aantal gasten. Bij een groot aantal visrestaurants mag je zelf de vis uitkiezen. Goede dorpen om verse vis te eten zijn El Cotillo, Pozo Negro en Puerto de los Muertos.

Brood, tomaten en geitenkaas

Brood

Vrijwel iedere maaltijd begint met een portie brood met mojo. Mojo is spaans voor saus. De twee varianten die geserveerd worden zijn de rode saus Mojo Rojo en de groene (vaak mildere) Mojo Verde. Beide sausjes zijn vaak ruim voorzien van knoflook. De scherpte en exacte ingrediënten variëren per restaurant. Andere lokale producten die je zeker moet proeven zijn tomaten en geitenkaas. Deze twee producten vormen nog steeds de belangrijkste exportproducten van Fuerteventura. Bij buffetten in hotels zul je beiden dan ook tijdens elke gang tegenkomen. Een typische smaak die je zeker uit moet proberen is die van de gerookte variant van geitenkaas.

Drinken

Op het gebied van drank is er sprake van het vrij reguliere aanbod van internationale dranken. Bier is er van verschillende merken te krijgen. Wie lokaal bier wil drinken die kan kiezen voor Tropical of Dorado, die op Tenerife en Gran Canaria gebrouwen worden. Wijn wordt tegenwoordig altijd van elders gehaald, omdat met op Fuerteventura geen wijn meer verbouwt. Over het algemeen worden er vooral wijnen van het Spaanse vasteland geserveerd. Wie bereid is iets meer te betalen die kan van de heerlijke wijnen van Lanzarote en Tenerife genieten.

Liefhebbers van sterke drank die kunnen uit een vrij groot aanbod van internationale dranken genieten. Omdat de belastingdruk op alcoholische dranken een stuk lager is dan in Nederland, betaal je voor rum, whisky, cognac en andere sterke dranken vaak minder dan in Nederland. Een uitzondering hierop wordt gevormd door de duurdere hotels die flinke marges op sterke drank pakken.

Water

Water drink je het beste uit een fles. Het kraanwater is ontzilt zeewater dat wel geschikt is om je tanden mee te poetsen, jezelf mee te wassen en eten mee te koken. Als drinkwater is het echter minder geschikt. Je zult er niet zomaar ziek van worden, maar lekker is het leidingwater niet.

Flessen mineraalwater zijn op veel plekken te krijgen. In de supermarkten kun je zelfs enorme flessen van vijf liter kopen.