Sluiten

Ecomuseum La Alcogida

Ecomuseum La Alcogida

Midden op Fuerteventura ligt het dorp Tefía. Dit was altijd een rustig boerendorp waar men in eenvoud leefde. Toen aan het eind van de vorige eeuw de boeren massaal het dorp verlieten om hun geluk te beproeven in het opkomende toerisme raakte het dorp in verval. Op het moment dat ongeveer de helft van de bevolking Tefía de rug toegekeerd heeft, kwam er een initiatief om het dorp nieuw leven in te blazen. Met subsidie vanuit de Europa is een deel van het dorp omgebouwd tot een ecologisch museum: Ecomuseo La Alcogida.

Het museum opende aan het begin van dit millennium haar deuren. De deuren die geopend zijn, zijn overigens de deuren van een aantal gerestaureerde boerderijen die tot het museum behoren. Het museum zelf betreft geen afgebakend terrein. Je zou in principe ook zonder toegangskaartje hier rond kunnen lopen. Het feit dat je geen entreesticker op je kleding hebt, verraadt dat je niet betaald hebt.

Het openluchtmuseum

La Alcogida

De toer begint bij de receptie, waar ook een klein cafetaria in gevestigd is. Achter de receptie ligt een parkeerterrein waar je de auto gratis kunt parkeren. Zodra je een entreekaartje gekocht hebt krijg je een sticker die je op je kleding moet plakken ter herkenning dat je betaald hebt. Je ontvangt tevens (leen-)informatie over het museum. Dit kan in diverse talen zoals Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Nederlandse uitleg behoort niet tot de mogelijkheden. Op de voorkant van de documentatie staat een kaart met daarop de wandelroute uitgestippeld.

De wandelroute voert je langs een zevental bouwwerken. In twee boerderijen kun je zien hoe de families hier vroeger leefden. Je zult vooral bij de eerste boerderij perplex staan van de eenvoud waarin men slechts enkele tientallen jaren geleden hier leefde. Je ziet duidelijk dat het echtpaar dat hier woonde niet tot de rijksten in het dorp behoorden. De boerderij van de familie Teodosio (gebouw nummer 4 op de route) behoorde duidelijk tot een familie die het wat breder had. Bij deze boerderij zul je ook wat boerderijdieren aantreffen.

In twee van de andere boerderijen kun je zien hoe op traditionele wijze brood gebakken wordt en hoe men allerlei producten met de hand gemaakt worden. Zo kun je vlechtwerk zien en het op lokaal traditionele wijze bereiden van aardewerk.

Bezoekinfo

Wie Ecomuseum La Alcogida wil bezoeken die kan dat van dinsdag tot en met zaterdag. Op zondag en maandag is het museum gesloten, net als op 25 december (eerste Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Het museum gaat om 10 uur ’s morgens open en sluit om 18 uur. Wie de bussen met toeristen voor wil zijn om foto’s te maken zonder tientallen toeristen ongewild op de foto, die kan het beste meteen om tien uur ’s morgens in Tefía zijn. De bussen laten zich in de regel niet voor 12 uur zien. Op die manier kunt u ongestoord de wandeling maken. Op deze manier duurt hij nog geen uur, als het druk is dan zul je er waarschijnlijk wel wat langer over doen.

Bezoekinfo