Sluiten

De bezienswaardigheden van Fuerteventura

Men zegt wel eens dat er op Fuerteventura weinig te zien valt. Buiten het feit dat we dat zeker willen betwisten vragen we ons dan af wat mensen van een vakantie verwachten? Wil je tien pretparken, twintig grote shoppingmalls en vijftig excursiemogelijkheden dan zit je hier niet op de juiste plek. Wil je echter kunnen genieten van prachtige stranden in alle soorten en maten, sfeervolle dorpjes en een mooi landschap dan zit je op Fuerteventura prima.

Het landschap wordt wel eens saai genoemd. Te kaal, te weinig variërend, te weinig wow-momenten. Laten we zeggen dat schoonheid absoluut een subjectief begrip is. Als je ergens in het landschap van Fuerteventura staat en uitkijkt naar prachtige vulkanische glooiingen en verder niemand hoort of ziet dan is dat volgens ons puur genieten. Geen duizenden prikkels, maar kijkend naar de blauwdruk van hoe vulkanisme het eiland heeft laten ontstaan. De één zal dit wel waarderen en de ander zal zich afvragen wat we in hemelsnaam bedoelen.

Op deze pagina zullen we een aantal bezienswaardigheden van Fuerteventura globaal noemen.

Bezienswaardigheden op Fuerteventura

La Alcogida

Ecomuseum La Alcogida

Ecomuseo La Alcogida is een ecologisch openluchtmuseum in het dorp Tefia. De wandelroute voert je langs een zevental bouwwerken.

lees verder
Faro de El Tóston

Faro de El Tóston

De Faro de El Tóston staat in het uiterste noordwesten van Fuerteventura. Vanwege de ligging, het uiterlijk en het vissersmuseum wordt de vuurtoren veel bezocht.

lees verder
La Atalayita

La Atalayita

Poblado de La Atalayita is één van de weinige archeologische sites op het eiland Fuerteventura.

lees verder
Oasis Wildlife

Oasis Wildlife

Oasis Wildlife is hét dierenpark van Fuerteventura. Oasis Wildlife is vooral populair als gezinsuitje.

lees verder
Parque Natural de Corralejo

Parque Natural de Corralejo

De uitgestrekte stranden vormen een belangrijk onderdeel van het prachtige Parque Natural de Corralejo.

lees verder
Windmolens op Fuerteventura

Windmolens

Als je over het eiland Fuerteventura rijdt dan zie je windmolens in alle soorten en maten.

lees verder

Natuurparken

Natuurparken

Ongeveer twintig procent van Fuerteventura bestaat uit natuurparken. Deze parken zijn beschermd gebied vanwege de flora, fauna en ecologische omstandigheden. Elk van deze natuurparken heeft een eigen gezicht. Zo bestaat het Parque Natural de Corralejo uit golvende duinvlaktes met lichte begroeiing. Een vergelijkbaar stukje natuur vind je in het zuiden van het eiland in de provincie Jandía. Het oostelijke deel van Parque Natural de Jandía bestaat uit vergelijkbare zandvlaktes. Het enige verschil is dat deze niet helemaal doorlopen tot aan de zee. De rest van dit grootse natuurpark bestaat uit prachtige bergpartijen die eigenlijk het mooiste zijn als de zon schijnt en er tegelijkertijd donkere wolken boven hangen.

Een derde natuurpark dat vermeld moet worden is Parque Rural de Betancuria. Prachtig vulkaanlandschap met soms prachtige uitzichtpunten is het hoofdbestanddeel van dit park. Vogelliefhebbers kunnen hier op verschillende plekken volop vogels spotten. Als het goed is zouden er enkele honderden verschillende soorten te bespeuren zijn.

Miradors

Het Spaanse woord ‘mirador’ betekent letterlijk uitzichtpunt. Op Fuerteventura heb je verschillende plekken waar je een prachtig uitzicht hebt. Sommige van deze plekken hebben een eigen parkeerplaats met vaak ook een eigen terras gekregen. Deze miradors staan met hun naam op kaarten vermeld en de meesten staan ook duidelijk met wegwijzers langs de weg aangeduid. Deze miradors zijn over het algemeen de allerbeste plekken binnen een bepaald gebied om van het uitzicht te genieten. Dat is dan ook de reden dat men ze op deze plekken heeft aangelegd.

Mocht je er met de auto op uit gaan dan moet je bij deze prachtige plekjes op Fuerteventura zeker even stoppen. Houd er rekening mee dat je bij sommige miradors nog een stukje moet wandelen voor het beste uitzicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Mirador de Vallebrón en bij Degollada de Los Granadillos.

Musea

Fuerteventura telt ruim tien musea en officiële bezienswaardigheden. Grote musea waar je uren rond kunt wandelen kom je op het eiland niet tegen. Alle musea zijn klein wat betreft opzet. De musea liggen verspreid over het eiland. Houd er rekening mee dat de meeste musea en bezienswaardigheden op maandag gesloten zijn. Niet zelden is ook de zondag een sluitingsdag.

Stranden

Fuerteventura biedt een enorme hoeveelheid aan stranden. Het leuke is dat bijna ieder strand haar eigen karakter en publiek heeft. Zo zijn de stranden bij Corralejo, El Cotillo en La Pared erg populair onder surfers. Het strand van Caleta de Fuste is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, omdat dit goudkleurige zandstrand beschut ligt waardoor er amper golfslag of stroming is. De vele gouden stranden rondom Costa Calma, Esquinzo, Jandía en Morro Jable zijn allemansvrienden. Er is voldoende wind om te windsurfen, maar de zee is over het algemeen ook rustig genoeg om te zwemmen.

De brede zandstranden bij Jandía en Los Gorriones zijn ideaal voor mensen die de ruimte willen hebben. De stranden zijn hier zo groot dat je op rustigere dagen honderden vierkante meters strand voor jezelf hebt. Fuerteventura telt ook een aantal zwarte stranden. Sommige zoals Playa de los Muertos bestaan uit zwart zand, anderen zoals Playa Pozo Negra bestaan uit grote zwarte kiezels.

bekijk de mooiste stranden op Fuerteventura

Dorpen

Betancuria

Fuerteventura telt een aantal dorpen die vanwege uiteenlopende redenen de moeite waard zijn om te bezoeken. Hierbij geldt dat persoonlijke voorkeuren wel degelijk van invloed zijn. Zo is het onmogelijk om een specifiek dorpje aan te duiden als het mooiste dorp van Fuerteventura of van een plaats te zeggen dat je die absoluut gezien moet hebben als je Fuerteventura bezoekt. Onze favorieten zijn de vissersdorpen Puerto de los Muertos, Pozo Negro, Las Playitas en El Cotillo. Landinwaarts behoren Vallebrón, Tefia en Veja de Rio Palmas tot onze favorieten. Op deze site staan een aantal dorpen uitgebreid beschreven. Een aantal dorpen staan (ook) vermeld op de mooiste dorpjes van Fuerteventura.

TIP

Fuerteventura bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor het eiland Fuerteventura hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Fuerteventura is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen op dit geweldige eiland.