Sluiten

Fuerteventura weer en klimaat

Het klimaat van Fuerteventura wordt bepaald door een tweetal factoren. Allereerst is Fuerteventura het zonnigste eiland van de Canarische Eilanden. Ten tweede is er de passaatwind die op veel plekken van het eiland grote delen van het jaar voelbaar is. De naam Fuerteventura betekent dan ook ‘sterke wind’. Dat de wind een belangrijke rol op het eiland speelt zie je aan de vele windmolens die je verspreid over Fuerteventura ziet staan. Fuerteventura is naast een zeer zonnig eiland ook een hele droge bestemming. Gemiddeld valt er op jaarbasis slechts zo’n 140 tot 180 millimeter neerslag (langjarig gemiddelde). Omdat de neerslag gemiddeld onder de tweehonderd millimeter per jaar blijft steken is er sprake van een warm woestijnklimaat. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is dit type BWh.

Zon & neerslag

Het gemiddelde aantal zonuren varieert van 7 uur per dag in de wintermaanden tot 9 uurtjes zonneschijn gemiddeld per dag in de zomermaanden. Hierbij moet er aangetekend worden dat er soms wel redelijke verschillen op het eiland voor kunnen komen. Het westen, en dan met name de bergen, is wat gevoeliger voor bewolking dan de oostelijke kust van Fuerteventura.

Bewolking bestaat in de periode april tot en met oktober vooral uit kleinere wolkenpartijen en losse wolken. In de periode november tot en met maart is er een grotere kans op zwaardere bewolking die ook wat langer blijft hangen. Dit is tevens de periode dat er kans is op regenbuien. In de zomermaanden is de kans op regen vrijwel geheel te verwaarlozen. Fuerteventura ligt dermate gunstig binnen de Canarische Eilanden dat regen vooral terecht komt in het westen en noorden van de regio. Fuerteventura ligt in het zuidoosten van de archipel.

Temperatuur

Fuerteventura weer en klimaat

Het zijn vooral de temperaturen waardoor het mensen het weer op Fuerteventura als zeer aangenaam ervaren. De temperatuur op Fuerteventura is vrijwel altijd lenteachtig tot zomers. In de wintermaanden variëren de maximumtemperaturen van 18 tot 25 graden; in de zomermaanden loopt het kwik op naar 24 tot 30 graden Celsius. Indien de Calima (een lokale sirocco) vanaf de Sahara richting Fuerteventura blaast dan kan het warmer worden. De ergste hitte wordt gelukkig door het zeewater wel wat getemperd. ‘s Nachts blijft het in de zomer lang aangenaam. In de winterperiode kan het net wat te veel afkoelen om in zomerse kleding rond te blijven lopen. Een vest en lange broek zijn dan vaak geen overbodige luxe. Het weer in de winter is voor velen echter warm genoeg om hier een winterzonvakantie te vieren.

Beste reisperiode

Fuerteventura is het hele jaar geschikt als vakantiebestemming. In de periode november tot en met maart is er een grotere kans dat het net wat te koel is om te zwemmen. Ook is het zeewater dan net iets koeler dan in de zomermaanden. Vanaf april is de kans op neerslag bijna te verwaarlozen, schijnt de zon nog uitbundiger en is de kans op zomerse temperaturen aanzienlijk groter. Wie een strandvakantie op Fuerteventura wil vieren die kiest het beste voor de maanden juni, juli, augustus en september. Wie vooral veel wil gaan bezichtigen die kan zowel wat betreft het weer als kostentechnisch beter in de maanden maart, april, mei en oktober naar Fuerteventura reizen. Over het algemeen wordt de periode mei tot half oktober als beste reistijd voor Fuerteventura beschouwd. In deze periode valt er amper neerslag, schijnt de zon uitbundig en worden de hoogste temperaturen gemeten.