Sluiten

La Ampuyenta

La Ampuyenta

La Ampuyenta lijkt in eerste instantie op een dorp waar niets te beleven valt. Als je niet oppast dan rijd je er zo doorheen. Het stoplicht halverwege het dorp zal je aandacht eventjes afleiden van de twee mooie bouwwerken die daar direct naast liggen. Direct aan de weg ligt het Hospital de Caridad de San Conrado y Gáspar. Dit bouwwerk was oorspronkelijk als ziekenhuis bedoeld. Deze rol heeft het echter nooit vervuld. Toch heet het gebouw hospitaal vanwege de oorspronkelijke intentie om hier een dozijn ziekenhuisbedden te gaan plaatsen. Het gebouw stamt uit het einde van de negentiende eeuw en is tegenwoordig een beschermd monument op Fuerteventura.

Achter het hospitaal ligt één van de mooiere kerken van het eiland verscholen. Door het bescheiden uiterlijk en de ligging valt de Ermita de San Pedro Alcántara niet direct op. Wie zijn auto geparkeerd heeft bij Bar-Restaurant Fidel (en die kans is groot) die kijkt er links tegen aan. Eventjes eromheen lopen en als je geluk hebt, kun je binnen kijken. Meestal is de deur van de kerk gesloten. De bouw van de kerk begon in het jaar 1681. In 1993 werd het officieel op de monumentenlijst geplaatst.

Casa Museo Doctor Mena

Casa Museo Doctor Mena

Schuin aan de overkant van de weg ligt een derde bezienswaardigheid: Casa Museo Doctor Mena. Dit huis werd vroeger bewoond door dokter Mena en daarna tot het einde van de twintigste eeuw door zijn nazaten. Dr. Mena werd bekend omdat hij de zieken genas zonder daar een vergoeding voor te vragen. Tegenwoordig is zijn huis een bescheiden museum waar nog een aantal persoonlijke bezittingen van Dr. Mena te zien zijn.

Dokter Tomás Antonio de San Pedro Mena Mesa, op Fuerteventura beter bekend als dokter Mena, werd in 1802 in Ampuyenta geboren in een zeer bescheiden familie zonder economische middelen en werd op de leeftijd van slechts enkele weken gedoopt in de parochiekerk van Santa Ana (Casillas del Ángel).

Pedro Mena was slechts 20 jaar oud toen hij naar Cuba vertrok nadat hij zijn leerstoel filosofie had opgegeven. In Cuba volgde hij een opleiding tot arts in de chirurgie en tropische ziekten. Op 45-jarige leeftijd liet hij alles achter om terug te keren naar Fuerteventura

Eten en drinken bij Fidel

Eten en drinken bij Fidel

Bar-Restaurant Fidel is zo’n typisch barretje dat er zo fout uitziet dat je er eventjes wat gedronken of gegeten moet hebben. Op het terras staan witte plastic tuinmeubels met asbak, binnen bestaat het meubilair uit houten tafels, stoelen en barkrukken. Het interieur wordt afgemaakt door een gokkast, een sigarettenautomaat en een duidelijk aanwezige papegaai. Om naar binnen te wandelen loop je door een van de twee deuropeningen met een anti-vliegengordijn van kettingen. Fidel noemt zichzelf een vleesspecialiteitenrestaurant. Wij hebben helaas geen tijd gehad om dat uit te proberen.